“Samsun’dan Fonksiyonel Tıp doktoru tavsiye edebilir misiniz?”
“İzmir’de bu bakış açısına sahip hangi doktor var?”
“Bursa’da FTA Eğitimi almış doktor ismi verir misiniz?”
Bu sorular bize giderek daha sık yöneltiliyor. Daha önce bu konuda bilgilendirme yapmış olsak da, mesaj herkese ulaşmıyor olmalı ki aynı soruları tekrar tekrar okuyoruz. Bu nedenle bu paylaşımı yapmaya ve zaman zaman tekrarlamaya karar verdik.
FTA kursları henüz tamamlanmadı. Toplamda 5 modülün (5 kursun) 4 tanesi tamamlanmış durumda. 5. Modül ise Ağustos 2020’de yapılacak. Tüm modülleri tamamlamış olarak, Ekim ayında yapmayı planladığımız sınavda başarı gösteren doktor arkadaşlar “FTA Başarı Belgesi” alacaklar. Bu sınav 6 ayda bir tekrarlanacak ve başarı belgesi sahipleri arasına yeni doktor arkadaşlar katılacak. Sizleri hali hazırda kursiyer olan arkadaşlardan herhangi birine yöneltmemiz ne doğru ne de adil olacaktır.
Kurslarınız, eğitim modülleriniz neden yavaş ilerliyor? Sizden sonra çıkan bazı gruplar sizden daha sık aralıklarla kurslar düzenliyorlar ve sizden daha erken mezun verecekler?
Biz, diğer grupların yaptığı gibi hekim dışı sağlık personeline de (hemşire, optisyen, fizyoterapist) doktorlar ile tamamen aynı eğitim ve aynı sertifikayı veren Amerikan IFM’in eğitim slaytlarını aynen, sırasını bile değiştirmeden Türkçeye tercüme etmekten ibaret bir eğitim “hazırlamıyor” ve vermiyoruz.
Kurslarımızı IFM’de olduğu gibi yardımcı personelin de takip edeceği düzeyde değil, hekimlerin tıbbi bilgisi düzeyinde ve özellikle klinik ağırlıklı olarak hazırlıyoruz. Bunu yapan dünyada ilk Fonksiyonel Tıp Eğitim kurumuyuz. Tercüme edilmiş slaytları paylaşıp seslendirmekten ibaret bir eğitim veremeyiz. Türkiye’de Fonksiyonel Tıp’ın kurucu topluluğu olarak sorumluluğumuz da bunu gerektiriyor.
Bunun dışında, kursiyerlerin her aldığı modülü sindirmesi, kendi araştırma ve deneyimleriyle zenginleştirmesi için de modüller arasında bir süre tanımak gerekiyor. En hızlı biz olalım derdinde değiliz.
“Antalya’da FTA’dan eğitim almış endokrinolog var mı?” “Eskişehir’de sizin yaklaşımınızı benimsemiş kadın doğumcu tanıyor musunuz?
2020 Sonunda web sitemiz ve sosyal medyada ilan edilecek listede, harita üzerine tıklayarak Fonksiyonel Tıp Akademisi (FTA) Mezunu doktorlar hakkında, varsa uzmanlık dalları dahil tüm bilgiye ulaşacaksınız. Ancak, yaygın bir yanlış değerlendirmeyi düzeltmek gerekiyor: Fonksiyonel Tıp, uzmanlık dallarına ilişkin bir yaklaşım değildir. Branşlara kuş bakışı bakan ve aralarındaki kopuk ilişkiyi yeniden tesis eden bir yaklaşımdır. Fonksiyonel Tıp ve FTA’nın ortaya çıkış nedeni de zaten ülkedeki uzman doktor eksiği değildir!
Uzmanlık dalları daima olacaktır ve onlara ihtiyacımız var. Aynen FT doktorlarına ihtiyacımız olduğu gibi. İyi bir Fonksiyonel Tıp doktorunun branşı önem taşımaz. Kendisinden beklenen şey, her yerde erişebileceğiniz branş uzmanlıkları değil, sizi bütüncül ve bireysel yaklaşımla değerlendirmesidir.